Amasya Üniversitesi İlk Ve Acil Yardım Programı Öğrencilerinin Ulusötesi Staj Faaliyetleri

Amasya Üniversitesi İlk Ve Acil Yardım Programı Öğrencilerinin Ulusötesi

Staj Faaliyetleri

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY yürütücülüğünde Avrupa Birliği Bakanlığı Erasmus+ KA202 Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık Projeleri kapsamında yapılan “Havayolu Yönetiminde Glottik ve Ekstraglottik Alternatif Havayolu Yöntemlerinin Kullanımı” isimli projenin ulusötesi öğrenci hareketlilikleri gerçekleştirildi. Hareketlilik öncesinde faaliyete katılacak öğrencilere Mevlana Kurum Koordinatörlüğünde görevli Öğr. Gör.  Nazmiye Didem LAP tarafından 40 saatlik İngilizce kursu ve Amasya Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi Erasmus+ koordinatörlüğünde görevli Öğr. Gör. Fatih ÇEMÇEM tarafından Avrupa Birliği Motivasyon Kursu verildi. Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri MYO ilk ve acil yardım programında öğrenim gören 8 öğrenci ve programda ders veren akademik personellerden Öğr. Gör. Aslı KURTGÖZ ve Öğr. Gör. Sevda DEMİRÖZ YILDIRIM’ın katılımıyla 7-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Craiova/Romanya’da; 8 öğrenci ve programda ders veren akademik personellerden Öğr. Gör. Arslan SAY ve Öğr. Gör. Demet ÇAKIR’ın katılımıyla da 5-12 Nisan 2019 tarihleri arasında Nyireghaza/Macaristan’da gerçekleştirildi.

İlk ve acil yardım programı öğrencileri, Romanya’da sağlık eğitimi ve sağlık sistemi hakkında Prof. Dr. Taina AVRAMECSU ve Dr. Daniela NEAGOE tarafından bilgilendirildikten sonra, hastane acil servisi ve hastane öncesi hizmet veren ambulans istasyonlarında staj faaliyetlerine katıldılar. Özellikle hastane öncesi alanda çok önemli bir yeri olan havayolu yönetimi konusunda Craiova Tıp ve Eczacılık Üniversitesi öğrencileri ile birlikte uygulamalı eğitimlere katılan öğrenciler, hastane acil servisinde ve ambulanslarda kullanılan havayolu ekipmanları, acil servis yapısı ve ambulans donanımları hakkında bilgilendirildiler.

Staj faaliyetlerinin gerçekleştirmek üzere Macaristan, Nyiregyhaza ‘da Debrecen Üniversitesine giden sekiz İlk ve acil yardım programı öğrencisi vaka çalışmaları yaparak simülasyon mankenleri üzerinde hava yolu yönetimi uygulamaları yaptılar. Uygulamalar Üniversitenin Paramedik bölüm başkanı Dr. Atilla Zelei ve Dr. Katalin Papp tarafından verilen eğitimde öğrenciler tüm havayolu yöntemlerini uygulayarak deneyimleme fırsatı buldular.

Bu hareketlilik faaliyeti öğrencilerin Türkiye, Romanya ve Macaristan sağlık sistemlerini karşılaştırmaları, farklı sağlık sistemlerini tanımaları, özellikle havayolu yönetimi konusunda mesleki becerilerini geliştirmeleri, kültürel faaliyetlerde bulunmaları ve ingilizce kullanım becerilerini geliştirmelerini konusunda katkı sağlamış olup faaliyet sonunda öğrencilere Europass ve katılım belgeleri verildi.

85A24ad8 7368 4D0a Ac56 Da950f6408a1

56476822 2151094338311336 5885518664962146304 N